شنبه 1 مهر 1396 - 3 محرم 1439 - 2017 سپتامبر 23
تاریخ انتشار : 12 دی 1389 0:0

با همکاری مرکز نشر دانشگاهی، تفاهم نامۀ همکاری وزارت علوم و نهاد کتابخانه های عمومی منعقد شد

با توجه به اهمیت و نقش كتابخانه هاي عمومي كشور در ترويج فرهنگ مطالعه مفيد، تفاهم نامۀ همکاری بین معاونت پژوهشی وزارت علوم و نهاد کتابخانه های عمومی کشور، در جهت کمک به گسترش و توسعه منابع علمی کشور و ایجاد عدالت برای دست یابی منابع برای همه افراد جامعه امضا شد

به گزارش روابط عمومی مرکز نشر دانشگاهی، تفاهم‌نامه همکاری معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با حضور دکتر محمد مهدی نژاد نوری، معاون پژوهشی وزارت علوم، دکتر محمد مهدی طهرانچی، رئیس مرکز نشر دانشگاهی و منصور واعظی، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و دیگر معاونان پژوهشی، فناوری، فرهنگی، اجتماعی وزارت علوم، روز یکشنبه 12 دی ماه در دفتر معاونت پژوهشی وزارت علوم، برگزار شد.

در ابتدای این مراسم دکتر طهرانچی رئیس مرکز نشر دانشگاهی  اظهار کرد: "امضای این تفاهم‌نامه  باعث کمک به توسعه علمی کشور و ایجاد عدالت برای دست یابی به منابع برای همه افراد جامعه خواهد شد. به همین دلیل برآن شدیم تا با همکاری با نهاد کتابخانه عمومی، این طرح را به عنوان نقطه شروع برای استفاده همگانی جامعه آغاز شود. از سال گذشته کارگروه‌های برقراری ارتباط این دو نهاد در مرکز نشر دانشگاهی تشکیل شده و در نهایت برای عمیق تر شدن این ارتباط به تفاهم‌نامه امروز رسیدیم تا منجر به تبادل منابع و غنا بخشیدن به کتابخانه عمومی  و استفاده مشترک برای آنچه که داریم شود."

رئیس مرکز نشر دانشگاهی گفت: با توجه به تمرکز منابع اطلاعاتی و تولید محتوا در محیط‌های علمی و دانشگاهی، بر آن شدیم تا گام‌های استواری در دانشگاه‌ها برداریم، بنابراین با وجود غنی بودن منابع اطلاعاتی در وزارت علوم می‌توان از این منابع در کتابخانه‌های عمومی کشور نیز بهره‌مند شد.

وی افزود: در دولت‌های نهم و دهم، تعداد کتابخانه‌های عمومی کشور به 2 هزار و 500 رسیده است و با وجود محتوای مناسب در کشور منابع این کتابخانه‌ها می‌تواند در دانشگاه‌ها نیز به صورت متمرکز و غیرمتمرکز مورد استفاده قرار گیرد. هدف اصلی همکاری این دو نهاد، یکپارچه شدن دانشگاه‌های مرکز و غیرمرکز و تسهیل استفاده از منابع مورد نیاز است.

در ادامه دکتر محمد مهدی نژاد نوری گفت: با پیوند سه حلقه تولید، عرضه و بهره برداری می توانیم به دستاوردهای علمی بیشتر دسترسی داشته باشیم و مدیریت تولید علمی و مدیریت دانش در کشور تسهیل شود. مرکز نشر دانشگاهی با راه اندازی طرح سنم و شعف در تولید علم موفق بوده است و در مرحله بهره برداری این تفاهم‌نامه با هدف در دسترس قرار دادن منابع و به همت نهاد کتابخانه‌های عمومی، توسعه های خوبی را در این زمینه با همکاری مرکز داشته‌ایم.

مهندس منصور واعظی در این مراسم بیان داشت: در دهه چهارم برنامه توسعه و دهه پیشرفت و عدالت و نهضت نرم افزاری تولید علم بومی و رویکرد دانش جدید و تعیین مسیر ارتقاء انسانی  و تحقق این مسأله تلاش زیادی را می طلبد و تولید علم مسئولیت سنگین نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است. بحث دیگر مردم هستند که باید جامعه  کتابخوانی داشته باشیم، کسب دانش را امری مقطعی ندانیم و در تمام طول عمر اهل کسب دانش باشیم. "

وی افزود:  کتابخانه‌های عمومی  ظرفیت ایجاد این بستر را دارند. این دو مجموعه خیلی می‌توانند به یکدیگر کمک نمایند تا ایران وارد تمدن بزرگ عصر خودش شود . امید به اینکه این تفاهم‌نامه در هموارسازی این مسیر کمک نماید. بحث مهم دیگر، آموزش مادام العمر است که از لحاظ تولید علم مؤثر است تا آحاد جامعه در کتابخانه‌های عمومی حضور پیدا کنند.

وی افزود: " یکی از نکاتی که رئیس جمهور در همایش کتابداران به آن اشاره داشت دسترسی اعضای کتابخانه‌های عمومی به پایگاه های بین المللی بود که امیدوارم با کمک وزارت علوم در این مسیر نیز تسهیلاتی ایجاد شود. در این مسیر نیز باید از فارغ التحصیلان کتابداری بهره ببریم. البته اگر نظام دانشگاهی کتابداری، تحولی را ایجاد نماید. متأسفانه فارغ التحصیلان کتابداری به نوعی  قابلیت های فرهنگی و اطلاعاتی را ندارند و باید تلاش کنیم در ارتقای دانش کتابداری کمک نماییم و گرایش کتابخانه‌های عمومی در رشته کتابداری تقویت شود."

در ادامه جلسه فایل پاورپوینتی برای معرفی بیشتر تفاهم‌نامه ارائه شد.

موضوع تفاهم‌نامه

1. استفاده از توان علمی معاونت در انتخاب منابع مورد نیاز کتابخانه‌های عمومی
        2. ارتقاء سطح شاخص علمی –پژوهشی نهاد
        3. تولید محتوای آثار مورد نیاز جامعه  و مخاطب کتابخانه‌های عمومی کشور
        4. برگزاری همایش ها در سطح ملی و بین المللی

تعهدات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور

• خرید آثار مکتوب معاونت اعم از کتاب و نشریات پس از تأیید کارگروه های تخصصی نهاد
  •  سفارش تولید محتوای منابع مورد نیاز اعضا و مراجعان
  •  نمایش آثار علمی -پژوهشی معاونت در کنار معرفی تازه های کتاب در کتابخانه‌های عمومی
  • بهره گیری از توان تخصصی کارگاه های علمی –پژوهشی برای کارشناسی منابع علمی مورد نیاز اعضای کتابخانه عمومی(طرح کتاب من) در موضوعات علمی
  •  بهره گیری معاونت از ظرفیت کتابخانه‌های عمومی نهاد
  •  ایجاد تالار پژوهشگران در برخی کتابخانه‌های عمومی

تعهدات معاونت پژوهشی وزارت علوم

• همکاری معاونت با کارگروه های تخصصی انتخاب منابع
  •  تسهیل در ایجاد زمینه برای دسترسی کتابخانه به منابع علمی و عضویت در کنسرسیوم
  •  تولید آثار علمی سفارشی نهاد
  •  تسهیل در ایجاد زمینه مناسب نهاد برای پایگاه های اطلاعاتی مناسب نظیر امرالد، اریک، ایرانداک، ابسکو
  •  مساعدت در تقویت و تأسیس انجمن علمی کتابخانه‌های عمومی و پژوهشکده نهاد
  •  اولویت حمایت از طرح های پژوهشی مرتبط با مطالعه در راستای اجرای بند « د» ماده 45
  •  ارائه مشاوره و ایجاد زمینه های لازم برای ارتقاء جایگاه پژوهشی نهاد

تعهدات مشترک معاونت پژوهشی وزارت علوم و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این تفاهم‌نامه عبارتند از:

• همکاری در زمینه فناوری اطلاعات و امکان سنجی  برقراری ارتباط شبکه کتابخانه‌های عمومی با کتابخانه‌های دانشگاهی
  •  هدفمند سازی مقالات پژوهشی کشور
  • همکاری در توسعه بانک مقالات نمایه سازی شده کشور بر اساس نیاز ملی
  • همکاری در زمینه سازی نشریات در انجمن های علمی
  •  همکاری در طرح «یادگیری و آموزش مادام العمر اقشار جامعه»

در پایان تفاهم‌نامه مذکور امضاء شد.