شنبه 1 مهر 1396 - 3 محرم 1439 - 2017 سپتامبر 23
تاریخ انتشار : 9 اسفند 1390 0:0

کتاب «فهرست آثار خطی در موسیقی (فارسی، عربی و ترکی)» منتشر شد

فهرست آثار خطی در موسیقی (فارسی، عربی و ترکی)

محمدتقی دانش­پژوه

به کوشش قدرت­الله پیشنماززاده

ویراستۀ هاشم بناءپور

1390، 524 ص، وزیری-شمیز

شابک 3-1406-01-964-978

11500 تومان

همۀ جاذبه­های لطیف طبیعی و آواها و صداها و نغمه­های احساس برانگیز طبیعت سخن از امیال درونی و جلوه­گر طبیعت فطری انسان است و نشانۀ زبان حال و احساسات بشر است. این هنر چون سخنوری و بلاغت و جنبه­های علمی و عملی آن از دیرباز نزد دانشمندان از دو جنبۀ علم و فن برخوردار است، که نخستین آن از یونان و دیگری از ایران است.

این کتاب حاصل سالها مطالعه و یادداشتهای سفرهای تحقیقاتی به دانشگاهها و کتابخانه­های داخل و خارج ایران است. در این کتاب آثار دانشمندان و نویسندگان در زمینۀ موسیقی و غنا و مغّنیان و خنیاگران آغازین به رهروان و پیروان این هنر در ایرانشهر و دیگر سرزمینها معرفی و دربارۀ کارهای علمی و عملی آنان بحث و تحقیق می­شود. مؤلف نام هر نویسنده را به سالشمار و سده می­آورد و کنجکاوانه آثارش را در زمینۀ موسیقی بررسی کتابشناسانه می­کند و سپس از نسخه­های آن در ایران و مراکز علمی دیگر سرزمینها نام می­برد.

این کتاب اثری ایده‌آل برای کسانی است که در حوزۀ نسخه‌های خطی کار می‌کنند و همچنین برای استادان و دانشجویان رشته‌های هنر، به‌ویژه موسیقی، کتابداران و علاقه‌مندان بسیار سودمند است.

کتاب شامل پانزده فصل است. عناوین فصلها عبارت‌اند از: خنیاگران حجاز و شام و بغداد و ایرانشهر؛ خنیاگران اندلس؛ دیگر خنیانگرانی که به دربار خلفا رفت‌وآمد داشته‌اند؛ فهرست کتابهای یونانی و هندی ترجمه‌شده به عربی؛ فهرست کتابهای عربی در موسیقی و سماع؛ آثار شناخته‌شده فارسی در موسیقی و سماع؛ دوازده متن ارزنده و بزرگ فارسی در موسیقی؛ ادوار سلطانی؛ نامه‌های فارسی؛ مجموعه‌های عربی و فارسی؛ آثار گمنام در موسیقی هندی؛ آثار گمنام فارسی در موسیقی ایرانی؛ رساله‌ها و کتابهایی به اردو در موسیقی؛ روایی و ناروایی موسیقی و سماع صوفیانه و غنا در برخی رسائل و نوشته‌های پیشینیان؛ و موسیقاران قدیم و نام آنان در کتابهای تاریخ و تذکره. نتیجه و نمایۀ کتاب بسیار راهگشاست.