پنج شنبه 30 شهريور 1396 - 1 محرم 1439 - 2017 سپتامبر 21
تاریخ انتشار : 20 خرداد 1391 0:0

مراسم تودیع و معارفۀ ریاست مرکز نشر دانشگاهی برگزار شد

مراسم تودیع دکتر محمدمهدی طهرانچی و معارفۀ دکتر بهمن حاجی­پور روز شنبه 20خرداد 91 با حضور دکتر محمد مهدی­نژاد در ساختمان شمارۀ 2 مرکز نشر دانشگاهی برگزار شد.

ابتدا دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس سابق مرکز نشر دانشگاهی با بیان خلاصه‌ای از فعالیتهای  3 سالۀ خود گفت: ریاست مرکز نشر دانشگاهی زمانی به من محول شد که دامنگیر مشکلات بسیاری بود و تلاش ما در این مدت این بود که پس از مرتفع‌کردن مشکلات، زمینۀ ارتقای فضای موجود را ایجاد کنیم.

وی با اشاره به اینکه مرکز نشر دانشگاهی نخستین ناشر کتابهای دانشگاهی در کشور بود و مدتهای مدید رقیبی در عرصۀ نشر دانشگاهی نداشت، فضای روزهای نخست مرکز نشر دانشگاهی و شکوه آن دوران را یادآور شد و بیان داشت: مرکز نشر دانشگاهی زمانی بنا نهاده شد که هیچ‌ یک از ناشران خصوصی پا به عرصه نگذاشته بودند، اما امروز حضور ناشران خصوصی، حوزۀ نشر و بخصوص نشر دانشگاهی را به کارزاری پرچالش و پررقابت بدل کرده است.

طهرانچی افزود: ما در طی 3 سال گذشته تلاش کردیم با تکیه بر سوابق علمی و عملی گذشته مرکز نشردانشگاهی و با در نظر گرفتن پیشینۀ درخشانش در حوزۀ نشر کتابهای دانشگاهی برای حفظ خود در کارزار رقابت، تغییراتی هم در رفتار سازمان و هم در ساختار آن ایجاد کنیم. در این راستا، اولین قدمی که برداشتیم، چاپ کتابهایی بود که سالیان زیادی از چاپ بازمانده بودند و سعی کردیم از این طریق اعتماد از دست رفته را به مرکز نشر دانشگاهی بازگردانیم.

رئیس سابق مرکز نشر دانشگاهی سپس از گام‌های جدیدی که مرکز نشر دانشگاهی در حوزۀ فناوری برداشت یاد کرد و اذعان داشت: باتوجه به رقابت تنگاتنگی که بین ناشران در جریان بود، مرکز نشر دانشگاهی به عنوان سازمانی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نمی‌توانست تنها با تکیه بر چاپ و نشر کتابهای دانشگاهی به کار خود ادامه دهد، بنابراین برای ادامه حیات خود، همراه با رشد و توسعه تکنولوژی، نیازمند حضور در سایر حوزه‌های علمی - پژوهشی بود. به همین دلیل، ما به راه‌اندازی طرحهای شعف برای فروش کتابهای دانشگاهی، سنم برای عرضه و ایجاد بانک جامع مقالات علمی- پژوهشی و آمال برای آموزش الکترونیکی رساله‌نویسی اقدام کردیم.

پس از ایشان، دکتر محمد مهدی‌نژاد نوری معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به سخنرانی پرداخت.

محمد مهدی‌نژاد با تقدیر از زحمات دکتر محمدمهدی طهرانچی گفت: حوزۀ نشر، حوزۀ تخصصی دکتر طهرانچی نبود و ایشان تنها برحسب وظیفه‌ای که از سوی وزارت علوم، تحقیقات وفناوری به ایشان محول شد این مسئولیت را برعهده گرفتند و با خدماتی که در این 3 سال ارائه کردند به همگان نشان دادند که به حق انتخاب شایسته‌ای برای موقعیت بحران زده مرکز نشر دانشگاهی در آن مقطع زمانی بودند و توانستند علاوه بر کاهش هزینه‌ها، خدمات جدیدی را همگام با توسعه فناوری‌های نوین به جامعۀ علمی کشور ارائه دهند.

معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم در ادامه افزود: باتوجه به انگیزه‌های تأسیس مرکز نشر دانشگاهی باید به دنبال راه‌حل‌های مطلوبی برای بقا و رشد آن بود. وظیفۀ دولت به هیچ عنوان رقابت با بخش خصوصی نیست، مگر در مواردی که بخش خصوصی توان حضور در آن عرصه را نداشته باشد و یا اینکه به دلیل حساسیت استراتژیک آن موضوع، اجازۀ فعالیت را نداشته باشد. با درنظر گرفتن مجموعۀ این عوامل، مرکز نشر نمی‌تواند تمامی توان و توجه خود را تنها صرف مقولۀ چاپ کتاب کند و بخش خصوصی نیز به تنهایی و بدون حمایت‌های دولتی می‌تواند از عهدۀ این مقوله برآید. بر همین اساس است که انتظارات ما از مرکز نشر دانشگاهی در بخش وزارت، بیش از انتشارات خصوصی است و مرکز نشر دانشگاهی باید بتواند در سایر مقوله‌های علمی – پژوهشی همگام با توسعه فناوری، خوش بدرخشد.

دکتر بهمن حاجی‌پور رئیس جدید مرکز نشر دانشگاهی سخنران بعدی مراسم تودیع و معارفه بودند که پس از عرض ادب و احترام به حضار و سپاس و قدردانی از دکتر طهرانچی و خدمات ارزندۀ ایشان، شماری از اهداف و چشم‌اندازهای آیندۀ مرکز نشر دانشگاهی را برشمردند: مهم‌ترین وظیفۀ ما در مرکز نشر دانشگاهی این است که این مرکز را به جایگاهی که شایستۀ آن است بازگردانیم و این کار میسر نمی‌شود مگر با راه‌اندازی یک نظام مدیریتی راهبردی برای بازتعریف فلسفۀ وجودی، مأموریت و چشم‌انداز آتی مرکز نشر دانشگاهی. بازتعریف نحوۀ عمل آن متناسب با تحولات شکل گرفته در پیرامونمان و در نهایت تعیین راهبرد مشخصی برای فعالیتهای آینده و ترسیم چشم اندازی برای آن.

حاجی‌پور از فضای رقابتی شدید و پرتلاطمی که در حوزۀ نشر در جریان است خبر داد و گفت: بی تردید، افتخار مرکز نشر دانشگاهی، در نثر فاخری است که در نگارش و چاپ کتابهای خود در پیش گرفته است بنابراین لازم است با بهره‌گیری و سودجویی از این ویژگی برجسته و منحصربه فرد، فضای تعامل با ناشران بین‌المللی و اسلامی را گسترش دهیم و در برقراری ارتباط با آنها، گام‌های مؤثری برداریم اما این امکان فراهم نمی‌شود مگر با همکاری و مساعدت کارکنان این مجموعه.

وی در پایان افزود: کارکنان هر سازمان، بزرگترین سرمایۀ آن محسوب می‌شوند و ما در پی این هستیم که به یاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، شرایط بهتر و مطلوبتری را برای این سرمایۀ عظیم ایجاد کنیم، و همواره بر این باوریم که افزایش رضایتمندی کارکنان، در کیفیت کار و بهره‌وری آنان تأثیر مستقیم دارد.

با اتمام سخنان ایشان، مراسم تودیع و معارفۀ آغاز شد و پس از قرائت متن لوح‌های تودیع و معارفۀ توسط مهندس قادری‌فر، دکتر مهدی نژاد به نمایندگی از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری با سپاس و قدردانی از تلاشهای صادقانۀ دکتر طهرانچی، حکم تودیع و هدیه ای به رسم یادبود تقدیم ایشان کردند. پس از آن نیز، حکم ریاست دکتر حاجی‌پور نیز با آرزوهای توفیق و سربلندی توسط معاونت پژوهشی به ایشان تقدیم شد.

در خاتمۀ مراسم، دکتر فرازمند به نمایندگی از کارکنان مرکز نشر دانشگاهی لوح سپاس و هدیه‌ای به رسم یادبود و قدردانی از تلاشهای بی‌وقفه دکتر طهرانچی تقدیم ایشان کردند.