سه شنبه 30 آبان 1396 - 3 ربيع الاول 1439 - 2017 نوامبر 21
تاریخ انتشار : 10 خرداد 1392 0:0

گزارش مراسم نکوداشت استاد «احمد سمیعی گیلانی»

به گزارش روابط عمومی مرکز نشر دانشگاهی، مراسم نکوداشت استاد "احمد سمیعی گیلانی" در تاریخ هشتم خردادماه 1392 با حضور آقای برونو فوشه، سفیر فرانسه در جمهوری اسلامی ایران، دکتر مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و با حضور شخصیت‌های برجستۀ فرهنگی همچون استاد دکتر نصرالله پورجوادی، استاد دکتر حسین معصومی‌همدانی و علاقه‌مندان زبان و ادبیات فارسی در تالار استاد شهناز خانۀ هنرمندان ایران برگزار شد.

این مراسم پس از نواخته‌شدن سرود ملی کشور فرانسه و جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. دکتر سهراب فتوحی، رئیس انجمن دوستی ایران و فرانسه، ضمن تشکر از حضور دوستداران و علاقه‌مندان زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: برگزاری این مراسم فرصت مناسبی به جهت سپاسگزاری و تقدیر از یک عمر فعالیت استاد سمیعی گیلانی در گسترۀ ادب و فرهنگ ایرانی، اسلامی و فرانسه است.

دکتر مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران، ضمن ابراز خشنودی از حضور فرهیختگان و دوستداران زبان و ادبیات فارسی در خانه هنرمندان ایران اضافه کرد: خرسندیم از اینکه امروز خانه هنرمندان به بهانۀ بزرگداشت یکی از مفاخر حقیقی فرهنگ و ادب و تمدن ایرانی میزبان شماست.

استاد سمیعی گیلانی یکی از مفاخری است که هر چند عمر پربرکت خود را در حوزۀ زبان و ادبیات فارسی صرف کرده و همچنان با تلاش بسیار به این فعالیت ادامه می‌دهد اما به عقیده من شخصیتی است که نه فقط ما ایرانیها، بلکه همۀ اهالی فرهنگ در سراسر جهان باید به او ببالند و او را تقدیر کنند.

زیرا شخصیت ایشان فراتر از مرزها و جغرافیای خاص است هر جند این افتخار برای ما ایرانیان است که چنین شخصیتی در این کشور و فرهنگ رشد و نمو کرده است.

استاد دکتر نصرالله پورجوادی، رئیس سابق مرکز نشر دانشگاهی ضمن ابراز خشنودی از برگزاری چنین مراسمی در تقدیر از استاد سمیعی گیلانی ادامه داد: آشنایی بنده با استاد در سالهای اول انقلاب که درواقع در بیابان برهوت فرهنگی بودیم، شروع شد و با توجه به آغاز فعالیت مرکز نشر دانشگاهی از ایشان دعوت به همکاری کردیم و ایشان نیز پذیرفتند.

وی ادامه داد: استاد سمیعی گیلانی با تلاش و زحمات بسیار در طی سالیان دراز به ترجمه و تألیف آثار متعددی پرداخت که به نظر بنده ایشان علاوه بر نویسنده، مترجم، ویراستار، تدوین‌کننده رسم‌الخط زبان فارسی و علائم سجاوندی، معمار کتاب و معلم ارزشمندی است که استادان بسیار را در این حوزه تربیت کرده است.

دکتر علی‌ اشرف‌صادقی، محقق و مدرس ادبیات، استاد سمیعی را بنیانگذار و پدر ویراستاری در ایران نامید و ادامه داد: استاد سمیعی نزد استادان بزرگ و به نامی چون ملک الشعرای بهار و بدیع‌الزمان فروزانفر تلمذ کرده است و این یکی از دلایل دانش بسیار او در ادبیات است.

استاد حسین معصومی همدانی، عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با بیان اینکه همیشه می‌توان از استاد سمیعی مطلب جدیدی یاد گرفت اظهار کرد: استاد سمیعی علی‌رغم مشغله بسیار همیشه در حال یادگیری مطالب تازه است که از افرادی در چنین سن و سالی انتظار نمی‌رود.

وی افزود: بزرگترین خصوصیت استاد، ایجاز در نوشته‌هایشان است زیرا ایشان دانش‌آموخته دانشکده ادبیات است و اشخاصی که در دانشکدۀ ادبیات تحصیل می‌کنند در نوشته‌های خود نوعی نثر محافظه‌کارانه دارند.

ایشان در ادامه گفت: استاد سمیعی با داشتن عمر فرهنگی 70ساله، رشتۀ پیوندی میان چندین نسل در حوزۀ اجتماعی و فرهنگی برقرار کرده است. ایشان اولین کسی است که در ایران آثار تألیفی را ویرایش کرده و معنای جدیدی به آثار تألیفی بخشیده است.

در پایان مراسم، سفیر فرانسه از تلاش و کوشش افرادی چون استاد احمد سمیعی گیلانی برای زنده نگهداشتن ادبیات جهان قدردانی کرد.

استاد «احمد سمیعی گیلانی» نیز در پایان برنامه از حضور همۀ اشخاصی که در این مراسم شرکت کرده بودند تشکر و قدردانی کرد. در پایان این مراسم به رسم یادبود، به استاد سمیعی گیلانی و تعدادی از استادان و مفاخر بزرگ لوح سپاس و هدیه‌ای تقدیم شد.

مراسم نکوداشت سمیعی گیلانی با همکاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی، خانه هنرمندان ایران، دایرة المعارف بزرگ اسلامی، انجمن دوستی ایران و فرانسه، مرکز نشر دانشگاهی و بخش فرهنگی سفارت فرانسه برگزار شد.

لازم به ذکر است که کتابهای «آیین نگارش» و «شیوه‌نامه ضبط اعلام انگلیسی در فارسی»، ازجمله آثار تألیفی استاد سمیعی گیلانی بوده که مرکز نشر دانشگاهی مفتخر به نشر آنها شده است.