اخبار مرکز

دورۀ جامع نگارش دانشگاهی

پاراگراف­ نویسی، مقاله ­نویسی و نگارش مقاله‌­های علمی ـ پژوهشی، همگی پدیده­‌هایی جدید هستند که از عصر مشروطه به این سو و از غرب وارد ایران شده­‌اند اما قواعد و اصول حاکم بر نگارش آن­ها متاسفانه همراه با این قالب‌های نگارشی در نظام­های آموزشی ما وارد نشده­ است. این در حالی است که در مغرب زمین قرن­‌هاست که این قالب­‌های نگارشی توسط علم بلاغت نوین پشتیبانی می‌­شود. در حقیقت بلاغت، علم به­‌کارگیری زبان به منظور ایجاد ارتباطی موثر است و بر نوعی عقلانیت و تجربۀ تاریخی بشری اتکا دارد که محدود به زبان یا فرهنگی خاص نیست. از یونان باستان تا اواخر قرن نوزده، بلاغت یکی از بخش­‌های اصلی تعلیم و تربیت در غرب بود. مطالعات معاصر بلاغت نیز حوزه­های گسترده­تری را در بر می­‌گیرد و به طور کلی به بررسی شیوه‌های به­‌کارگیری زبان توسط انسان در شرایط گوناگون می‌­پردازد. در خصوص نگارش علمی و دانشگاهی، بلاغت، ساختارهای کلان و خرد انواع مقاله­‌ها، شیوه­‌های پشتیبانی از مدعا و بسط مطلب، و روش­های حفظ انسجام در متن را در سطوح پاراگراف، مقالۀ­ کوتاه، مقالۀ علمی ـ پژوهشی، پایان­‌نامه و غیره در اختیار نویسندگان قرار می­دهد تا آن­ها بتوانند به واسطۀ این قواعد متونی با ساختاری محکم و محتوایی غنی بنویسند.

علی رغم نیاز شدید به مهارت­هایی از این دست، در نظام­های آموزشی رسمی ایران به آموزش این روش­ها و قواعد آن، توجه جدی نشده است. کتاب­هایی که به صورت جسته و گریخته در این زمینه نوشته شده­‌اند و یا دوره­های مختلفی که در گوشه و کنار برگزار می­‌شوند غالباً یا در سطحی بسیار خرد مانند گزینش واژگان و دستور زبان فارسی محدود بوده‌اند، یا جنبه­‌های شکلی بسیار کلی را در نظر گرفته‌­اند، و یا به صورت نظری به این مباحث پرداخته‌­اند. در این دوره‌ها و کلاس­ها، روش تحقیق، روش گردآوری داده‌­ها، روش یادداشت­‌برداری و روش تجزیه و تحلیل مورد توجه قرار می‌گیرد؛ اما گفته نمی­‌شود در مرحله نگارش چگونه باید این اطلاعات را روی کاغذ آورد.

هدف اصلی این کارگاه­، ارتقاء کیفیت نگارش در میان استادان، پژوهش­گران، و دانشجویان (ترجیحاً تحصیلات تکمیلی) با استفاده از راهکارهای بلاغی به صورت عملی است. در واقع این کارگاه­ حلقۀ مفقودۀ نظام آموزشی ما در دانشگاه­ها را مد نظر قرار داده است و به مخاطبان می­‌آموزد اطلاعات جمع­‌آوری شده را چطور باید در قالب پاراگراف، مقالۀ کوتاه، مقالۀ علمی ـ پژوهشی و پایان­‌نامه به رشتۀ تحریر در آورند.

سرفصل‌های دوره:

ـ تفاوت­‌های گفتار و نوشتار، انواع نثر و ویژگی­‌های نثر علمی

ـ مقالات تک پاراگرافی

ـ شیوه­‌های پشتیبانی از مدعا بر اساس راه­کارهای بلاغی

ـ شیوه­‌های حفظ انسجام

ـ انواع الگوهای پاراگراف

ـ مقالات پنج پاراگرافی

ـ انواع مقالات پنج پاراگرافی بر اساس راه­کارهای بلاغی

ـ ویژگی­های متون علمی ـ پژوهشی

ـ اجزای مقالۀ علمی ـ پژوهشی

ـ استفادۀ صحیح از شواهد در مقالۀ علمی ـ پژوهشی

ـ سرقت ادبی

ـ انواع نظام­‌های ارجاع‌­دهی و مستندسازی (ارجاع‌­دهی درون متنی، ارجاع­‌دهی پانوشتی / پی­‌نوشتی)

ـ نظام­های ارجاع­‌دهی رایج در علوم انسانی

 

روش اجرای کارگاه و شرایط شرکت­کنندگان

این کارگاه در 10 جلسه (هر هفته یک جلسه) برگزار می­‌شود. در هر جلسه از کارگاه، که معمولا دو ساعت طول می‌کشد، یک یا چند الگو با مثال­های متعدد معرفی و تشریح می­‌شوند و از شرکت­کنندگان خواسته می­شود بر اساس الگو، نمونه­ای را برای جلسه بعد بنویسند. شرکت­‌کنندگان باید با نرم افزار ورد [word]  آشنا باشند تا بتوانند تکالیف‌شان را تایپ کنند. شرکت­‌کنندگان در بخش نگارش مقالات علمی ـ پژوهشی لازم است علاوه بر موارد فوق، به چارچوب­‌های نظری و روش تحقیق در حوزه‌­های مطالعاتی خود مسلط باشند تا بتوانند در مقالۀ خود این موارد را به خوبی تشریح کنند.

 

زمان برگزاری و شهریه:

ـ تاریخ آغاز دوره: 30 آذر 1400

ـ تعداد جلسات: 10

ـ روز و ساعت برگزاری کلاس : سه‌شنبه‌ها از ساعت 17 تا 19

ـ شهریه : 800 هزارتومان (ده درصد تخفیف برای دانشجویان)

 

 

ثبت نام این دوره به پایان رسیده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *