وی افزود: هرچه مقالات علمی و کتابهای اصیل و یافتههای بیشتری خوانده شود، انسان به همان نسبت از جاری شدن ثمرات آن زندگیها در وجود خود برخورداری شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: بر خود واجب میدانم که نزد تمامی استادان بنشینم و از تجربیات آنها بیاموزم و استفاده کنم، چراکه تجربۀ هر استاد به یک مسئول کمک میکند تا تصمیمی بگیرد که هم در جهت منافع علمی کشور باشد و هم احساس رضایت بیشتری به سبب خدمت صورتگرفته تولید شود.
دکتر زلفیگل در ادامه گفت: مرکز نشر دانشگاهی باید عهدهدار مدیریت مجلات علمی کشور شود و استانداردهای علمی صحیح برای انتشار آنها بگذارد. هماکنون به سبب اینکه هر دانشگاه و مرکز علمی انتشارات خود را دارد، چنین استانداردهایی نهادینه نشده است.
از رؤسای مرکز نشر دانشگاهی تقدیر شود
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: از هفت رئیس پیشین این مرکز در مراسمی تقدیر شود. همچنین با “یاوران علمی”، که در آن مشغول به کار هستند با توجه به نقش آنها در همراهی با اساتید با سخاوت رفتار شود.
تأسیس پژوهشکدۀ ویرایش و نشر در آیندۀ نزدیک
همچنین در این مراسم، حسن سودمند افشار، رئیس مرکز نشر دانشگاهی، به دستاوردهای مرکز اشاره کرد و اظهار داشت: بنا داریم سامانۀ ملی تولید و انتشار محتوا را راهاندازی کنیم و برای تقویت فعالیتهای پژوهشی مرکز نیز گروههای پژوهشی غیرفعال را احیا کرده و کمیتههای فرعی نیز در آنها ایجاد کنیم.
وی افزود: در سالهای گذشته، 13 مجله در مرکز منتشر میشده که تمام آنها غیرفعال شده بودند و اکنون موفق شدهایم دو مجلۀ «نشر دانش» و «شیمی» را احیا کنیم و درصدد انتشار دو مجلۀ جدید «حقوق آموزش عالی» و «زبان و تفکر» نیز هستیم.
رئیس مرکز نشر دانشگاهی در ادامه اظهار داشت: این مرکز در طول دوران فعالیت خود، 1700 عنوان کتاب با همکاری بیش از هزار مؤلف و مترجم منتشر کرده است.
سودمند افشار همچنین بیان کرد: ویرایش سوم «شیوۀنامۀ مرکز نشر دانشگاهی» را با افزودن 6 فصل جدید در دست انتشار داریم که بهزودی از آن رونمایی خواهیم کرد.
وی افزود: مرکز نشر دانشگاهی تاکنون حدود 190 عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، برگزیده و شایستۀ تقدیر داشته و در یک سال اخیر نیز کتابهای «رستنیها و پدیدههای نباتی در تاریخ طبری»، «آلرژی»، «دانش تولید کلزا در ایران»، و «اصول و روشهای فناوری بذر» جوایز گوناگونی را از آن خود کردهاند.
رئیس مرکز نشر دانشگاهی ادامه داد: سیاستهای مرکز به گونهای توسعه پیدا کرده است که به رشد بیش از 3 برابری فروش دست یافتهایم و اکنون دارای درآمد مازاد اختصاصی هستیم.
سودمند افشار در ادامه به کتاب «دربارۀ گونۀ علمی زبان فارسی» پرداخت و اظهار داشت: این کتاب حاصل برگزاری 40 وبنشست تخصصی در حوزۀ اصطلاحشناسی و واژهگزینی و زبان علمی فارسی است و به صورت چندرسانهای و دوزبانه منتشر شده است.
وی همچنین تأکید کرد: در تفاهمنامههایی که با مراکز علمی و دانشگاهی امضا میکنیم، آنها در همان ابتدا آموزش کارشناسان ویرایش نشریات علمی را از ما درخواست میکنند. این نشان میدهد که مرکز نشر دانشگاهی قطب ویرایش در کشور است و امیدوارم با مساعدت وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری بتوانیم پژوهشکدۀ تخصصی ویرایش و نشر را در مرکز نشر دانشگاهی راهاندازی کنیم.
سودمند افشار افزود: همچنین برای توسعۀ فرهنگ و گسترش دیپلماسی علمی، مقدمات ترجمه 10 عنوان کتاب فاخر مرکز در حوزه های زبان و ادبیات، فلسفه، مذهب، تاریخ و تمدن و… به زبان چینی را در هماهنگی با رایزن فرهنگی ج ا ا در چین فراهم کرده ایم. از دیگر سو، بنا داریم در کشورهای فارسیزبان همجوار نظیر افغانستان و تاجیکستان نیز بازاری برای فروش کتاب تعریف کنیم.
رئیس مرکز نشر دانشگاهی افزود تولید آثار مرکز در دوره جدید از لحاظ کمی چندین برابر افزایش یافته و از نظر کیفی هم در این مدت، 4 عنوان از آثار مرکز به عنوان کتاب برگزیده، کتاب سال، شایسته تقدیر و… شناخته شدهاند.
آقای دکتر سودمند افشار همچنین افزود در حوزه حمایت از یاوران علمی، پرداختیهای مناسبتی و رفاهی نیز در دوره جدید مدیریت ایشان به بیش از 5 برابر افزایش یافته که انشاءالله امیدواریم بهتر و بیشتر هم بشود.
شایان ذکر است که کتاب «دربارۀ گونۀ علمی زبان فارسی» یک اثر دوزبانه و چندرسانهای شامل چکیدۀ 38 سخنرانی ایراد شده در دو مجموعه وبنشست تخصصی با موضوع اصطلاحشناسی و واژهگزینی در زبان علمی فارسی است. این وبنشستها به کوشش مرکز نشر دانشگاهی و با همکاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی و انجمن زبان شناسی ایران برگزار شده است. هر چکیدۀ سخنرانی دارای یک بارکد دسترسی به محتوای دیداری و شنیداری آن در فضای مجازی است. بخش آغازین آن نیز به یادبود استاد احمد سمیعی گیلانی اختصاص یافته است.
این کتاب به همت دکتر رضا عطاریان، پژوهشگر ارشد فرهنگستان زبان و ادب فارسی، و حسین راست منش مدیر آموزش نشر مرکز نشر دانشگاهی گردآوری و تدوین شده است.