دسته‌بندی نشده

نشست تخصصی «اخلاق پژوهش» در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران 1403

نشست تخصصی «اخلاق پژوهش»

اخلاق پژوهش از جمله مهم‌ترین موضوعات جامعۀ پژوهشگر و دانشگاهی کشور است. به دلیل ناآشنایی برخی از دانشجویان و گاه حتی اساتید، آسیب‌های مهمی به پیکرۀ نهاد علم وارد می‌شود که شاید مهم‌ترین آن بی اعتبار شدن این نهاد باشد. با توجه به اهمیت این موضوع مرکز نشر دانشگاهی از فرصت برگزاری نمایشگاه کتاب استفاده کرد تا با برگزاری یک گارگاه آموزشی کوتاه‌مدت دانشجویان و پژوهشگران را با این موضوع مهم آشنا کند. سخنران این نشست دکتر حسن سودمند افشار، رئیس مرکز نشر دانشگاهی و عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، بود. ایشان که سال‌ها در حوزۀ اخلاق پژوهش تحقیق کرده‌ است در این سخنرانی آموزشی دلایل سرقت علمی را تشریح کرد.

دکتر سودمند افشار برخی از مهم‌ترین انواع سرقت علمی را به این شرح نام برد: سرقت علمی از خود، داده‌سازی، جعل‌ داده، عدم اخذ رضایت آگاهانه، عدم رعایت اصل محرمانگی، عدم رعایت اصل بی‌نام ماندن شرکت‌کنندگان در یک پژوهش و نویسندگی شبح.

در ادامۀ این سخنرانی رئیس مرکز نشر دانشگاهی هر کدام از گونه‌های سرقت علمی را توضیح داد و به دلایل بروز این پدیدۀ غیرعلمی و آسیب‌رسان به نهاد علم پرداخت. در قسمت پایانی این نشست دکتر سودمند افشار راهکارهایی برای جلوگیری از سرقت علمی ارائه کرد.